Πρόκειται για λίγα μόνο παραδείγματα καταπάτησης των δικαιωμάτων ενός παιδιού, που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας. Η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κάθε χρόνο αποτελεί μια «ευκαιρία» για ένα μικρό απολογισμό… Τα στοιχεία για την Ελλάδα παραμένουν αποκαρδιωτικά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την ψυχολογική και σωματική βία ενώ δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε σχολεία και εκπαίδευση.
τραπεζα πειραιωσ λ. αλεξανδρασ 170
παιχνιδια με καραμπινα
θρησκοληψία σημαίνει
Σύμφωνα με την έρευνα της UNICEF «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2017- Τα παιδιά της κρίσης», το 2015 σχεδόν ένα στα δύο παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης. Η φτώχεια, όπως λέει στο cnn.gr η πρόεδρος της UNICEF στην Ελλάδα κ. Σοφία Τζιτζίκου, είναι ίσως το σημαντικότερο παιδικό δικαίωμα που καταπατάται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Η έκθεση της UNICEF – που βασίστηκε σε στοιχεία του 2015- αποκαλύπτει ότι με ποσοστό 45%, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε. Ε) όπου τα παιδιά αντιμετωπίζουν την υψηλότερη υλική αποστέρηση. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που παρουσιάζει η Ιταλία, η χώρα που κατακτά το «αργυρό» μετάλλιο στην Ένωση.
Η εν λόγω έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, αναδεικνύει την δραματική κατάσταση στην οποία διαβιώνει μεγάλο μερίδιο οικογενειών στη χώρα μας αλλά και τις αδυναμίες του συστήματος κοινωνικής προστασίας της χώρας στο πεδίο αυτό.
«Η φτώχεια είναι ορατή στη χώρα μας και πλέον είναι διαστρωματική» λέει στο cnn.gr, η κ. Τζιτζίκου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για την νούμερο ένα παραβίαση παιδικού δικαιώματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Πρέπει να αντιμετωπιστεί, πρέπει να απαλειφθεί… Η φτώχεια γεννά άλλα προβλήματα» εξηγεί στο cnn.gr η κ. Τζιτζίκου, συμπληρώνοντας ότι δεν είναι τυχαίο που ο μηδενισμός της ακραίας φτώχειας αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο του ΟΗΕ. «Στην έρευνα της UNICEF αποτυπώνονται προβλήματα σίτισης, αδυναμία θέρμανσης, δυσκολία εκπαίδευσης αλλά και ζητήματα σε άλλα επίπεδα» αναφέρει η πρόεδρος της UNICEF, και συνεχίζει: «Η φτώχεια αποτελεί εμπόδιο στο να βιώσουν τα παιδιά την παιδική τους ηλικία».
Την ίδια ώρα, η κ. Τζιτζίκου υπογραμμίζει ότι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στις ελληνικές οικογένειες η χρόνια οικονομική ύφεση και η συνεπακολουθούμενη ανεργία επηρεάζουν τα παιδιά, ακόμη και αν αυτά δεν βιώνουν βία μέσα στην οικογένειά τους, την εισπράττουν. Η ατμόσφαιρα μέσα σε ένα σπίτι όπου οι γονείς ή ο γονιός αντιμετωπίζει προβλήματα διαβίωσης είναι σαφώς πιο τεταμένη από αυτήν που επικρατεί όταν η οικογένεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού ή των παιδιών.
H «πληγή» του bullying
To bullying, γνωστό στα ελληνικά ως σχολικός εκφοβισμός, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και στην Ελλάδα – όπως και στον υπόλοιπο κόσμο - και κατά την κ. Τζιτζίκου αποτελεί μια από τις συνηθέστερες μορφές καταπάτησης δικαιωμάτων παιδιών στη χώρα μας. Όπως εξηγεί η ίδια, η UNICEF πραγματοποιεί σειρά προγραμμάτων για την ενημέρωση των παιδιών για τα δικαιώματά τους αλλά και το bullying. Εξηγεί δε, ότι η ανάγκη ενημέρωσης παιδιών και ενηλίκων είναι υπαρκτή. «Η UNICEF θα βραβεύσει αύριο (21 Νοεμβρίου) παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό “Γράφω και Ζωγραφίζω τα Δικαιώματά μου”» είπε, και συνέχισε: «Γράφουν παραμυθάκια, ζωγραφίζουν και συζητούν υλικό που τους έχουμε δώσει… Στη συνέχεια τα παιδιά βραβεύονται, όλα παίρνουν έπαινο φυσικά, αλλά ορισμένες ομάδες που εργάστηκαν περισσότερο παίρνουν και κάποια βραβεία για τη δουλειά τους».
Άσχημα νέα για το εργασιακό bullying στην Ελλάδα – Στην τρίτη θέση η χώρα
Κατά την οργάνωση, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς, τα σχολεία που έχουν συμμετάσχει σε μια τέτοια δράση συνήθως συνεχίζουν τις συζητήσεις με τους μαθητές τους και, έτσι, τα παιδιά ενημερώνονται και ευαισθητοποιούνται για το θέμα. «Τα παιδιά από αυτά τα σχολεία έχουν διοργανώσει και δράσεις από μόνα τους. Η πληροφορία και η γνώση ακόμη και σε αυτές τις τρυφερές ηλικίες είναι απαραίτητη για την εξάλειψη αυτών των φαινομένων» είπε η κ. Τζιτζίκου. Τα δικαιώματα των παιδιών της χώρας μας καταπατώνται, επίσης, από συνομήλικους ή και «αρπακτικά» μέσω διαδικτύου. «Στο θέμα αυτό τα παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολλά» είπε η πρόεδρος της UNICEF. Το cyberbullying δεν είναι μόνο ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου αλλά και η στοχοποίηση ή εκμετάλλευσή τους από ενήλικους για σεξουαλικούς ή άλλους λόγους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου